Book reviews

Book review: De prinses

cover-de-prinsesAuteur: Kiera Cass

Uitgeverij: Van Goor/ Best of YA

Pagina’s (in het Nederlands): 284

Originele titel (in het Engels): ‘The heir’

Vierde deel van ‘De selectie’ reeks

Genre: Young Adult

Mijn score: Score 4

Eerlijk is eerlijk, toen ik hoorde dat Kiera Cass een soort van vervolg ging breien aan ‘De selectie’ reeks met een toekomstsprong, had ik een beetje mijn bedenkingen. Naar mijn mening had ‘De one’ toch een mooi ‘happily ever after’ einde voor de serie. Gingen de geplande vervolgdelen een meerwaarde zijn aan het verhaal, of gingen we de tour op van uitgemolken soapserie?

‘De achttienjarige prinses Eadlyn is druk bezig met zich voor te bereiden op haar toekomst als koningin. In Illea is het onrustig. Hoewel koning Maxon en koningin America het kastenstelsel hebben afgeschaft, heerst er toch ontevredenheid in het land. Eadlyn ziet dat haar vader zich zorgen maakt, maar wat kan ze doen? Haar ouders zijn van mening dat het volk afleiding nodig heeft, en een nieuwe Selectie kan daarvoor zorgen. Eadlyn daarentegen heeft helemaal geen zin in 35 jongens die zich met haar leven komen bemoeien. Dat haar ouders op een sprookjesachtige manier bij elkaar zijn gekomen, betekent niet dat voor haar hetzelfde geldt. Maar als de strijd om haar hart losbarst, zou ze er wel eens achter kunnen komen dat haar eigen geluk niet zo ver weg is als ze dacht.’ – flaptekst ‘De prinses’-

De cover is geheel in ‘De selectie’ stijl weer prachtig! Ik zou het alvast niet erg vinden om die grijze jurk in mijn kleerkast te hebben. Het is ook meteen duidelijk dat het over een nieuw hoofdpersonage gaat. Het model op de cover heeft nu donkere haren in plaats van de rode haardos die we linken aan America Singer.
We duiken dus opnieuw in de wereld van jurken en kronen met een nieuwe Selectie die van start gaat. Dit keer is het echter geen prins die op zoek gaat naar zijn wederhelft, maar een prinses. Eadlyn komt over als een verwaand karakter maar ergens begrijp ik haar wel. Ze is geboren om koningin te worden en dat brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee. Je gaat dan niet zomaar even iemand kiezen die het potentieel heeft om Illea te bedreigen. Elke keuze die Eadlyn maakt heeft nu eenmaal een terugslag op het koninkrijk. Ook haar tweelingbroer Ahren is geweldig, al vind ik dat er best wel veel gedoe en drama is rond zijn verloving met de Franse prinses.
De tijd heeft ook niet stilgestaan voor Marlee. Zij is de trotse moeder van Kile, die hoopt het paleis te ontsnappen om architect te worden, en Josie, wiens favoriete tijdverdrijf bestaat uit Eadlyn op de zenuwen te werken door te doen alsof ze ook een prinses is. Josie is het irritante, kinderachtige buurmeisje dat altijd mee wil doen met de grote kinderen en ik ergerde me meer dan eens aan haar. Kile is dan weer het totaal tegenovergestelde van zijn zusje waardoor hij een beetje mijn favoriet werd.
Wat opvalt is dat wanneer America opduikt in het verhaal, ze niet alleen haar wilde haren kwijt is maar ook haar karakter. Er is haast niets meer overgebleven van de vurige rebel die ze was in de eerste drie boeken. Koningin of niet, ik had toch verwacht dat zo die ‘spunk’ die zo eigen was aan America zou behouden. Ook vind ik het maar flauw dat er nogal hush hush wordt gedaan omtrent het hele Selectieverhaal van Maxon en America. Hun kinderen weten alleen dat ze elkaar zo hebben ontmoet maar verder worden ze nogal in het duister gelaten.
Ondanks dat het verhaal zijn negatieve kanten heeft, laat de cliffhanger me toch nieuwsgierig kijken naar mijn boekenkast waar het laatste deel ‘De kroon’ naar me knipoogt. Met wie trouwt Eadlyn? Hoe zit het met Ahren? Welke toekomst is er weggelegd voor het koninkrijk van Illea? De antwoorden staan in deel vijf… Dus die gaan we ook maar even lezen.

Wat vond jij van dit vierde deel van ‘De selectie’ reeks?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s