My writer's story

Writing diaries #6

Writing diaries

De examens zijn achter de rug en de zomervakantie is eindelijk daar, dat betekent maar één ding: eindelijk terug tijd om te schrijven! Mijn zomervakantie staat dan ook in het teken van het schrijven van ‘Muse Academy 3’, maar er is gelukkig ook nog een beetje tijd voor andere dingen. Vandaag dus een update over het schrijven, events en allerlei andere leuke nieuwtjes.

Beginnen doen we met nog wat nieuws over ‘Muse Academy 2: Zwarte magie’. De Biblionrecensie is binnengekomen en die was (gelukkig) weer positief. De bibliotheken in Nederland lieten dan ook niet lang op zich wachten. Via mijn uitgeverij kreeg ik nog niet zolang geleden te horen dat er al een bestelling was geplaatst van 150 exemplaren. Niet slecht, al zeg ik het zelf.

Biblion review

Net voor mijn examens begonnen, kreeg ik nog een leuke verrassing in de bus: een uitnodiging voor de cultuurprijs van mijn gemeente. Eerst dacht ik dat de burgemeester me gewoon had uitgenodigd omdat ik journalistiek studeer. Hij had me namelijk beloofd om me op de hoogte te houden van evenementen bij ons in de buurt zodat ik er eventueel artikels zou over kunnen schrijven voor school.
Toen ik de brief echter opende las ik de tekst ‘we willen u graag feliciteren met uw nominatie voor één van de cultuurprijzen van de gemeente’. Geen journalistieke bedoening dus, maar een schrijversaangelegenheid. Op de proclamatie kwam ik er dan nog eens achter dat ik niet in één, maar in twee categorieën was genomineerd. Zowel bij de beginnersprijs als bij de algemene cultuurprijs werd mijn naam genoemd. Ik kon jammer genoeg geen van die nominaties verzilveren, maar echt teleurgesteld ben ik daar eigenlijk niet om. De nominaties waren al een grote eer op zich en wie weet val ik binnen vier jaar, wanneer de cultuurprijs terug wordt uitgereikt, wel in de prijzen.

En toen begonnen de examens. Dit jaar had ik een wat lichter programma opgenomen waardoor ik maar twee examens in drie weken tijd had. Bovendien lag er ook nog eens een week tussen beide examens waardoor ik het studeren hier en daar kon afwisselen met schrijven.
Nee, niet aan deel drie van ‘Muse Academy’, aangezien daar nog te veel research voor nodig was dat op de planning staat voor de zomervakantie. Ik besloot daarom om de laatste hand te leggen aan het verhaal waarmee ik deelnam aan de schrijfwedstrijd van Uitgeverij Moon in samenwerking met Sweek, ‘Het Apocalypsverbond’.
Na de bekendmaking van de winnaars van die wedstrijd, heb ik mijn gepubliceerde hoofdstukken op Sweek verwijderd omdat ik wist dat anders de kans wel heel klein ging zijn dat ik nog een uitgever ging vinden voor mijn verhaal. Daarna heb ik het verhaal helemaal afgeschreven en daarna het geheel nog wat herschreven zodat alles klopte.
Met mijn verhaal helemaal af, besloot ik even te polsen bij mijn huidige uitgever die ook ‘Muse Academy’ uitgeeft. Zij hebben het verhaal nu om door te lezen, maar de eerste reacties waren toch al positief. Fingers crossed dat het eindoordeel ook positief is.

Het Apocalypsverbond

Nu ‘Het Apocalypsverbond’ is afgerond, kon ik het onvermijdelijke niet langer uitstellen. Begin deze week opende ik dus een gloednieuw document in Word en typte de werktitel van ‘Muse Academy 3’ op het eerste blad. De titel van het allereerste hoofdstuk volgde en daarna heb ik een uur gestaard naar de blinkende cursor die me in stilte uitdaagde.
Het is altijd even slikken, zo een maagdelijk wit blad en een woordenteller waar nog niet eens duizend woorden zijn aangetikt. Het is intimideren en ontmoedigend. Ja, zelfs na drie volledige manuscripten te hebben afgewerkt doet het me nog altijd iets. Drie dagen lang heb ik zitten te mokken over hoe ik nu moest beginnen aan dit derde deel, want alle ideeën die ik had waren plots niet meer goed genoeg.
Hoe begin je met het schrijven van een boek? Die vraag is me al honderd keer gesteld en altijd was mijn antwoord hetzelfde. De truc is gewoon om te beginnen met schrijven. Met mijn eigen advies in het achterhoofd begon ik dat maagdelijke witte blad dus vol te typen, woordje voor woordje. Voor ik het wist stond die woordenteller al voorbij de duizend woorden en had ik eindelijk dat gevreesde begin geschreven. Gewoon, in een uurtje tijd. Ondertussen is zelfs het eerste hoofdstuk helemaal af! Zoals het oude gezegde gaat: een goed begin is de helft van het werk.

Vakantie en (hopelijk) zon? Dat vraagt natuurlijk om enkele leuke events!

Zo stond ik op zondag 24 juni samen met een schoolvriendin uit het lager Femke, en Sarcastic Four lid Tom op de boekenmarkt van Boek Lokal in Hal 5 in Leuven. Er was niet zo heel veel volk en ik heb uiteindelijk maar één boek verkocht, maar ik heb me wel geamuseerd. Geïnteresseerde lezers gaf ik een boekenlegger mee met mijn contactgegevens en tussendoor praatte ik met Femke en Tom over schrijven en lezen. Femke had een hele hoop tweedehandsboeken mee om te verkopen. Haar doel was om met één zak minder naar huis te gaan en dat is ook gelukt! Van vier naar drie shoppers en daarmee ook een mooie bijdrage in de spaarpot voor een citytrip naar Rome.

Op 24 juli ben ik dan weer te gast bij het radioprogramma Books on Air in Nederland. Ondanks dat ik het ondertussen gewoon ben om met radiospullen ietwat te werken (dank u studie journalistiek) is het toch wel spannend. Zo moet ik een top 10 van favoriete nummers maken als playlist en gaan we natuurlijk een uur lang over boeken praten.
Kan je trouwens Books on Air niet live volgen via de radio? Geen probleem, want Cisz filmt ook alles en plaatst na de uitzending het op haar YouTubekanaal. Maar die link zal ik tegen dan nog wel eens delen.

Books on air

In augustus trek ik samen met een gezellig groepje schrijvers van mijn eigen Schrijverscollectief naar Elftopia in Gent. Ikzelf zal zowel op 11 als op 12 augustus in ons gezellige tentje staan, net zoals Pen Stewart, Vanessa Gerrits en Joke De Meyer. Inanna van uitgeverij Ambilicious komt het ganse weekend ook mee als ondersteuning.
Op zaterdag wordt ons team versterkt door Petra Doom en Terrence Lauerhohn, op zondag worden ze afgelost en krijgen we het gezelschap van Dries Dereymaeker en Rani De Mondt.
Het belooft een spannend event te worden aangezien dit de allereerst keer is dat ik samen met het Schrijverscollectief naar een festival als Elftopia trek. Als het meevalt is de kans groot dat we voor volgend jaar weer een standplaats boeken die misschien zelfs ietsjes groter is waardoor we meer schrijvers kunnen uitnodigen. En wie weet… Misschien krijgen we hier wel de smaak te pakken om ook naar andere festivals en comic cons te trekken.

Elftopia

Een tijdje geleden kreeg ik een berichtje via Instagram van Anneke van de blog Get Inspired by Books met de vraag of ik geen gastblog wilde schrijven met als thema recensieboeken. Aangezien ik zowel schrijver als blogger ben, ging ik natuurlijk in op haar vraag.
Het artikel zelf schreef ik uit het oogpunt van een blogger. Ik gebruikte de vraag- en antwoordstructuur en verzamelde zo de vragen die anderen me stelden en die ik mezelf stelde in één en hetzelfde artikel. Hopelijk helpt het de boekbloggers onder ons een beetje vooruit en helpt het de schrijvers onder ons te begrijpen waarom bloggers nu net wel of niet hun boek aanvaarden om te reviewen.
Een linkje naar het artikel vind je hier, maar ik ga het later ook nog eens uploaden op Quillscene.

Get Inspired by books

En dan was er nog mijn persoonlijke queeste omrent de aandacht van de media te trekken. In totaal stuurde ik een goed dozijn mailtjes de wereld in om de pers te informeren over mijn boeken in de hoop toch zo wat publiciteit te krijgen.
Voor ik het wist stond er een journalist van Het Nieuwsblad voor mijn deur om me even kort te interviewen en twee dagen later kwam er ook nog een fotograaf langs. Wanneer het artikel verschijnt, weet ik niet zeker al check ik wel elke dag hun website. Hopelijk zie ik één van deze dagen het artikel verschijnen. Wanneer dat gebeurt deel ik hem natuurlijk even via mijn sociale media kanalen zodat jullie ook kunnen volgen.

Dat was zowat alles wat ik te vertellen had voor deze update. Nu weer terug naar de schrijftafel en hopen dat ik deze maand goed opschiet met het derde deel van ‘Muse Academy’. Zoals Dory altijd zegt: ‘Just keep writing, just keep writing!’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s