Schrijftips

De do’s en don’ts van recensie-exemplaren

Ik blog zelf nu al een goede twee jaar en in die periode heb ik mezelf vaak vragen gesteld over het bloggen, maar werden er ook vragen aan mij gesteld in de hoop een antwoord te krijgen. Deze vragen gingen over van alles en nog wat. Over recensieboeken bijvoorbeeld. Daarom focus ik me in dit artikel vandaag op dat thema.
Want wees eerlijk: boeken toegestuurd krijgen van een uitgeverij of schrijver gratis en voor niets? Dat is toch de droom van elke boekblogger? Maar zoals bij alles in het leven schuilen ook hier addertjes onder het gras. Want hoe bekom je zo een recensie-exemplaar? Wanneer moet je je recensie posten? En staat het krijgen van een gratis boek gelijk aan een ophemelende review? Hopelijk krijg je na het lezen van dit artikel antwoorden op al je vragen omtrent recensieboeken. Klaar voor de start? Daar gaan we dan!

Hoe kom je aan een recensie-exemplaar?

Eén van de mogelijkheden is uitgeverijen en schrijvers zoveel mogelijk te volgen op sociale media. Vaak posten zij oproepen om proeflezers/recensenten aan te trekken. Door hierop te reageren maak je meteen kans om een recensie-exemplaar te bekomen.
Je inschrijven voor nieuwsbrieven van uitgeverijen is ook een handige tip. Het gebeurt wel eens dat zij een soort van street team oprichten van bloggers. Zij krijgen de kans om de boeken die bij de desbetreffende uitgeverij verschijnen op voorhand te recenseren of deel uit te maken van een blogtour om zo reclame te maken voor het boek in kwestie.
Wat je ook kan doen is gewoon je stoute schoenen aantrekken en een mailtje sturen naar een uitgeverij met de vraag of je een bepaald boek mag recenseren. Met een beetje geluk stemmen ze toe en krijg je het boek opgestuurd.

Hoe belangrijk is je volgersaantal?

Het hele doel achter recensie-exemplaren is voor de uitgeverij/de schrijver om reclame te maken voor het boek. Van de bloggers die ze uitkiezen voor een review, verwachten ze dan ook enige activiteit op de sociale media. Want hoe meer volgers, hoe meer mensen de post gaan zien over hun boek.
Naast mijn blog heb ik een Facebookpagina waarop ik alles deel wat er op mijn blog verschijnt en probeer ik ook op Instagram wat reclame te maken voor mijn posts. Daarnaast heb je ook nog Twitter, Snapchat,… Op zich kan je alle kanalen van sociale media gebruiken als blogger.
Wees dus niet bang om bij het opgeven als mogelijke recensent ook even je volgersaantallen op sociale media te vermelden.
Oh, en nog een kleine tip: als je je blogpost deelt via sociale media, tag dan zeker de uitgeverij en/of de schrijver. Door dit te doen verschijnt je blogpost opnieuw op hun radar en kunnen zij het bericht ook weer delen via hun sociale media. Dat is niet alleen reclame voor het boek, maar ook voor jou en je blog.

Welke recensie-exemplaren vraag ik aan?

Mijn tip? Zeker als je nog een beginnende blogger bent, blijf in je comfortzone. Als je alleen maar fantasy leest en je opeens een thriller op je bord krijgt, dan is de kans groot dat deze lezing gaat tegenvallen. Betekent dat dat het boek slecht was? Helemaal niet. Het was gewoon niet je genre. Durf dat dan ook toe te geven, vooral aan jezelf. Want iets tegen je zin lezen en er dan een vernietigende recensie over schrijven, dat helpt niemand vooruit.
Mag je dan nooit uit je comfortzone stappen? Zeker wel. Maar spring er voorzichtig mee om. Je kan pareltjes ontdekken die je hele wereld op z’n kop zetten (is mij ook al overkomen). De vuistregel die ik hanteer is de volgende: als je bij de oproep tot recensenten al iets hebt van ‘hmm… nah’, geef je dan ook niet op en laat de kans aan een ander die het boek wel ziet zitten. Kritisch zijn doe je niet alleen tijdens het recenseren maar ook bij het uitkiezen van je recensie-exemplaren.

Hoe meer, hoe beter! Toch?

Ook weer zo’n gevaarlijke. Boekbloggers zijn leesverslaafden. Ik kan er van meespreken. Mijn verlanglijstje is zo lang dat ik er een hele kamer mee zou kunnen behangen. De verleiding is dus groot om alle aangeboden boeken aan te nemen, gewoon om ze in je kast te hebben staan.
Maar met recensie-exemplaren komt een grote verantwoordelijkheid. De uitgeverij en schrijver verwachten namelijk dat je binnen een bepaalde periode het boek gelezen hebt en er ook een review van verschijnt.
In een perfect leven kan ik elke dag een boek uitlezen en op een maand tijd er zelfs eentje schrijven. Het leven is echter niet perfect. Je hebt familie en vrienden, het huishouden dat ietwat in orde moet worden gebracht, een studie die je misschien voorrang moet geven of een job die toch ook wat aandacht vraagt…
Neem dus niet meer hooi op je vork dan je aankan. Je mag gerust nee zeggen tegen een aanvraag tot recensie als het er echt niet meer bij kan. Want ondanks dat recenseren een ernstig klusje is dat toch energie van je vraagt, moet het wel leuk blijven. Zolang je blij bent dat je het mag doen, zit je goed. Ben je gefrustreerd omdat het moet? Dan zitten we in de gevarenzone.

Is een gratis boek gelijk aan een ophemelende review?

Niet per se. Oké, als je het boek echt geweldig vond en je er zo enthousiast over bent dat je door heel het huis stuitert, schrijf dat dan gerust. Viel het tegen en had je er meer van verwacht? Schrijf dat dan ook. Een recensie draait nog altijd om de mening van de lezer. Eerlijkheid duurt het langst.
Het kan misschien de journalist in spé in me zijn, maar de meest geloofwaardige reviews vind ik nog altijd degenen die beide kanten van het verhaal belichten. Hiermee bedoel ik de recensies die bijvoorbeeld heel goed zijn, maar ook enkele negatieve kanten aanhalen. Of andersom.
Voel je dus nooit verplicht naar de uitgever of schrijver toe om een geweldige recensie te moeten schrijven. Schrijf er eentje waar jezelf achter kan staan. Want dat is toch het punt van bloggen, niet?

Wanneer post ik mijn recensie?

Als er geen expliciete datum is afgesproken, dan probeer ik voor mezelf het binnen een maand rond te krijgen. Lukt dit niet door school, huiswerk, kortom het echte leven, dan laat ik dat de schrijver of uitgever ook eerlijk weten.
Wanneer je deel uitmaakt van een blogtour krijgt je meestal een datum waarop je review moet verschijnen. Houd je hier ook aan want anders valt de hele planning in het water.
Soms kan het ook gebeuren dat vanuit de uitgeverij er een leesperiode wordt opgelegd. Zeggen ze bijvoorbeeld ‘de recensie moet worden geplaatst binnen de drie maanden’, dan houd je je best aan die termijn. Uitgevers werken namelijk met een zwarte lijst. Bloggers die hun recensies niet op tijd plaatsten of zelfs nooit plaatsen, komen op deze lijst en maken nooit meer kans om een recensie-exemplaar te krijgen.

Mag ik mijn recensie ook ergens anders posten dan op mijn blog?

Natuurlijk! Op hoe meer sites je recensie staat, hoe meer reclame je maakt voor het boek (en voor je blog). Het kan wel zijn dat je je recensie iets moet herschrijven bij elke repost. Bol.com weigert bijvoorbeeld recensies die ze ergens anders op het net terugvinden, dit om plagiaat tegen te gaan.

Is een recensie alleen schrijven?

Een recensie-exemplaar krijg je om te lezen en er een recensie van te schrijven. Dat is het hoofddoel en dat zal het altijd blijven. Toch kan je zoveel meer doen met je recensie-exemplaar dan alleen dat.
Heb je een Bookstagram? Maak dan leuke foto’s met het boek in de hoofdrol. Je kan zelfs meer blogposts uit een recensie-exemplaar sleuren dan alleen een recensie. Een play-list die bijvoorbeeld bij het boek past, moodboards voor de personages of als je heel creatief bent en goed kunt tekenen kan je een fan-art post maken. Je kan ook proberen om via de uitgeverij een interview met de auteur te strikken en zo nog eens het boek in de spotlight te zetten.
Is het geen must voor je om het boek na het lezen in je boekenkast te hebben staan? Organiseer dan een winactie op je blog waar je volgers het boek kunnen winnen. Het enige wat je niet mag doen met een recensie-exemplaar is het verkopen. Aangezien je het gratis hebt gekregen is het een beetje immoreel om er dan geld aan te verdienen, vooral omdat de schrijver en de uitgeverij ook niets verdienen aan leesexemplaren. Wees dus een boekengeltje, geen boekbengeltje.

Dit waren mijn do’s en don’ts van recensie-exemplaren. Hopelijk hebben jullie wat aan mijn tips en ervaringen om nu zelf aan de slag te gaan als bookloving recensent. Heb je nog een vraag over dit thema dat niet werd vermeld in het artikel? Laat het me dan gerust weten! Ik zal mijn best doen om ook op die vragen een antwoord te vinden.

Happy reading & reviewing!

 

(Dit artikel schreef ik als gastblog voor www.getinspiredbybooks.nl en verscheen er op 25 juni 2018 . Dit en andere artikels over schrijven kan je terugvinden op hun site.)

Schrijftip veer

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s